Bitki Kliniği Dersi Kurum Dışı Paydaşlarımız

14 Şub

Dr. Öğretim Üyesi Aye YAZLIK tarafından IV. Sınıf öğrencilerine verilen Bitki Kliniği I ve Bitki Kliniği II derslerine misafir olarak katılan paydaşlar ve bu paydaşların dersler kapsamında paylaşımları:

1- Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Düzce İl Tarım Müdürü Sayın Necdet ÇİÇEK öğrencilerimize Tarımın önemi ve sürdürülebilirliliği konularında bilgiler paylaşmış ve akabinde Ziraat Mühendislerinin gerek kamu gerekse farklı sektörlerde çalışabilecekleri işler konularında ayrıntılı bilgiler paylaşmıştır. Sayın ÇİÇEK ayrıca öğrencilerimize Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve yeni ziraat mühendislerine kendi istihdamlarını oluşturmalarına olanak sağlayan "Uzman Eller" projesi hakkında bilgiler sunmuştur. Sayın Çiçek son olarak öğrencilerimiz ile mevcut deneyimlerini paylaşmış ve öğrencilerimizin sorduğu soruları ayrıntılı bir şekilde cevaplayarak onların bakış açılarını arttıracak ve özgüvenlerini perçinleyecek ifadeler ile değerli katkılar sağlamıştır.

2- Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)’nden Sayın Zir. Yük. Mühendisi Nilgün ARIKAN ile öğrenciler online olarak (DÜ_UZEM üzerinden) bir araya gelmiştir. Bu etkinlikte Sayın ARIKAN Bitki Koruma IV. Sınıf öğrencilerine TAGEM hakkında genel bir bilgilendirme yapmıştır. Sayın ARIKAN sunumunda; TAGEM’e bağlı olan Araştırma Enstitülerinde çalışabilmenin koşullarını bellirtmiş ve ayrıca TAGEM aracılığı ile yurt dışında Yüksek Lisans ve Doktora eğitimlerinin nasıl yapıldığı, bu programlara dahil olunma yolları ve programa dahil olduktan sonra yurda dönüş sonrası TAGEM Enstitülerinde çalışma garantisi konusunda bilgiler aktarmıştır. Böylece öğrencilerimiz; TAGEM bünyesinde mevcut enstitüler ve bu enstitülerde ne tür çalışmalar yapıldığı konusunda bilgilenmiştir. Ayrıca öğrencilerimiz farklı bir yoldan akademik olarak ilerlemenin ve iş garantisinin nasıl oluşabileceği konularında bilgiler edinmişlerdir.

3- Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü (BATEM - ANTALYA) Sayın Dr. Abdullah ÜNLÜ öğrencilerimize Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün (TAGEM) genel bir ön tanıtımını yaptıktan sonra, TAGEM’de çalışabilme koşulları hakkında bilgiler vermiştir. Ayrıca Türkiye’nin bahçe ve tarla ürünlerinin en büyük merkezlerinden biri olan BATEM’in görev ve sorumluluk alanları, sahip oldukları bölümler ve Bitki Koruma faaliyetleri konusunda ayrıntılı bilgiler sunmuştur. Dr. Abdullah ÜNLÜ ayrıca öğrencilerimiz ile mevcut deneyimlerini paylaşmış ve öğrencilerimizin sorduğu soruları ayrıntılı bir şekilde cevaplayarak onların bakış açılarını arttıracak ve özgüvenlerini perçinleyecek ifadeler ile değerli katkılar sağlamıştır.

4- Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM)’den derse katılım sağlayan Dr. Filiz ÖKTÜREN ASRİ BATEM Toprak Bölüm Başkanı olarak öğrencilerimiz ile bir araya gelmiştir. Araştırıcı yaptığı sunum ile öğrencilerimize, “Toprağın önemi, tarım alanlarında toprak yapısını korumanın önemi, toprak ve yaprak örneği nasıl alınır?” konusunda bir sunum gerçekleştirmiş ve ayrıca BATEM Toprak bölümünün yürüttüğü çalışmalar ve verdiği hizmetler ile üreticilere yaklaşım konularında değerli bilgiler sunmuştur. Sayın ASRİ son olarak mevcut deneyimlerini ve mezuniyet sonrası yapılabilecek işler ve girişimlere yönelik tavsiyelerini sunmuş ve öğrencilerimizin sorularına verdikleri cevaplar ile değerli katkılar sağlamıştır.

5- Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde İnspektör olarak görev yapmakta olan Uzman Ziraat Mühendisi Sayın Ufuk Akgün AKSAN öğrencilerimize “İnspektör kavramı, önemi, görev ve sorumlulukları, nasıl inspektör olunur ve inspektör olmanın Ziraat Mühendislerine katkıları nelerdir?” konularında bir sunum gerçekleştirmiştir.  Sayın Aksan Ziraat Mühendisi olduktan sonra alınacak kısa süreli ek eğitim ve belgeler ile farklı konulara yönelimlerin Ziraat Mühendislerine katkıları konusunda öğrencilerimizin bakış açılarını ve farkındalıklarını geliştirmeye yönelik bilgiler vermiş ve öğrencilerimizin sorularına cevaplar ile değerli katkılar sağlamıştır.

6- Bitki Kliniği dersi kapsamında dış paydaş katılımcı olarak derslere katılım sağlayan özel sektör katılımcıları arasında; Sayın Gürol KARA (BAYER), Sayın Can AKDENİZ (SYNGENTA), Sayın Ali Rıza BÖR (SYNGENTA), Sayın Murat YAHYAOĞLU (UPL Ülke Yöneticisi) ve Sayın Şevket ÜNLÜ (NUFARM) temsilcisi oldukları firmaların çalışma alanları,  özel bir firmada çalışma koşulları, özel firmada çalışabilme olanakları konularında öğrencilerimizi bilgilendirmiş ve deneyimlerini paylaşmışlardır. Firma temsilcilerimiz ayrıca öğrencilerimizin yönelttiği sorulara verdikleri cevaplar ile mezuniyet aşamasında yaşanan kaygıların azaltılmasına yönelik değerli katkılar sağlamışlardır.

7- Farklı bir paydaş katılımı için ise özel bir şirket bünyesinde çalışan fumigatör operatörü Sayın Ziraat Mühendisi Salih İNAN davet edilmiştir. Bu katılımda Sayın İNAN öğrencilere; “Fümigatör operatörlüğü nedir? Çalışma alan ve amaçları nelerdir?  Ziraat Mühendislerinin fumigatör operatörü belgesi alabilme koşulları nelerdir? Fumigatör operatörü olmanın avantajları nelerdir?” konularında bilgiler verilmiş ve öğrencilerin ilgili konuda sorduğu sorular cevaplanmıştır. Ayrıca Sayın İNAN, öğrencilerimize kendi istihdamlarını kendi alacakları kısa süreli ek eğitim, belge ve girişimcilik ile nasıl sağlayabilecekleri konusunda deneyimlerini paylaşmıştır.