Bitki Koruma Bölüm öğrencilerine yönelik Uzaktan Öğrenim (UZEM) ile düzenlenen etkinlikler

14 Şub

Bitki Koruma Bölümü öğrencilerinin bakış açılarını arttırma ve kaygı düzeylerini düşürmek amacı ile yapılan faaliyetlerden biri olarak Bitki Koruma Bölümü IV. sınıf zorunlu derslerinden olan Bitki Kliniği I ve Bitki Kliniği II derslerinde yürütülen aktiviteler sunulabilir. 

Bitki Kliniği I ve Bitki Kliniği II dersleri son üç yıldan bu yana Dr. Öğr. Üyesi Ayşe YAZLIK tarafından verilmektedir.

Bitki Kliniği dersi kapsamında, Bitki Koruma Bölümü’nün uzmanlık alanları, başlıca araştırma konuları, mesleki kurum - kuruluş tanıtımları ve mesleki uygulamalar hakkında genel bilgiler sunulmaktadır.  Ders kapsamında ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı İl Tarım Orman Müdürlükleri, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı Araştırma Enstitüleri ve bağlı kuruluşları ile tarım sektöründe rol alan özel firmaların (BAYER, SYNGENTA, UPL, NUFARM vb.) temsilcilerinin veya yetkili teknik elemanlarının öğrenciler ile buluşmasına ön ayak olunmaktadır. Bu buluşmalar ile öğrencilere teknik faaliyetlerin tanıtılması, yeni mezun olacak öğrencilerin istihdamı ve girişimcilik konularında olanakların ve fikirlerin sunulması gibi konularda sektör ile bir araya getirilmesi sağlanmaktadır. Ayrıca öğrencilere sürdürülebilir tarım kapsamında önemli rolleri olan konular arasında olan; toprak ve toprağın önemi, su ve suyun önemi konularında yine ilgili konu uzmanları tarafından doğrudan bilgiler sunulmaktadır. Bir başka paydaş paylaşımı ise öğrencilere kendi istihdamlarını oluşturma (örneğin; fumigatör operatörlüğü), deneyimlerini geliştirme ve bu deneyimler ile ek kaynak oluşturma (örneğin; inspektörlük) konularında bilgiler sunan kişiler aracılığıyla yapılmaktadır. Son olarak, öğrencileri araştırma yapmalarına sevk eden temel konulara da dikkat çekilmektedir. Bu kapsamda özellikle Türkiye’nin korunan alanları, biyolojik çeşitliğin muhafazasına yönelik Türkiye’nin üye olduğu ve aktif çalışmalar yürüttüğü ulusal ve / veya uluslararası antlaşma, sözleşme ve protokoller (Örneğin; Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi, Ramsar Anlaşması) konularına değinilmektedir.

Bu ders sayesinde öğrenciler çalışma alanları ile alakalı genel kültür bilgilerini geliştirme, farklı sektörleri tanıyarak yönelebilecekleri/dâhil olabilecekleri çalışma alanlarını öğrenme, mezuniyetleri sonrası girişimcilik faaliyetleri ile kendi istihdamlarını sağlama yönünde bakış açılarını geliştirme olanaklarına sahip olmaktadır. Ayrıca ders, öğrencilere mezuniyet sonrası için yaşadıkları kaygıların önüne geçecek ve onların dikkatlerini toplamaya yönelik bir katkı da sağlanmakta ve son olarak öğrenciler farklı sektörlerden pek çok kişiyle tanışarak çevrelerini genişletebilmektedir.

Türkiye’nin farklı bölgelerinden farklı bakış açıları ile Bitki Kliniği I ve II dersine dış paydaş olarak katılan ve değerli bilgiler sunan katılımcıların bu aktiviteleri uzaktan eğitim sayesinde daha kolay olarak yapılabilmektedir. Dolayısıyla ders uzaktan eğitimin olanaklarında faydalanılarak daha aktif bir şekilde öğrencilere sunulmaktadır.